MINIFRALLOR
Efter att ha testat en antal recept, där brödet blev för geggigt, för hårt eller allmänt oaptitligt, letade jag säkert ett par timmar innan jag bestämde för att ge
detta recept en chans. Jag blev själv förvånad över det fina resultatet, men nästan gång gör jag dubbel sats och dubbelt så stora. Trodde nästan jag skulle bli utan frukost imorgon...
TILLSAMMANS
Vi hade en helskön dag igår, som inleddes med ett varv bland affärer och lunch på stan. Jag utnyttjade en rabatt på Åhlén och blev en tröja rikare + uppdaterade sminkförrådet på The body shop. När dag blev kväll gjorde vi middag och avnöjt det sedan framför ett par bra filmer. Det som inte kan tyckas så speciellt blir fantastiskt i rätt sällskap. Nu ska vi ta en promenad innan Pontus far iväg för ännu en jobbvecka.
Rostas med smörstekt sparris och västerbottenost.
NYA SMAKER
Efter avklarat träningspass hade jag och Pontus en välbehövligt lugn kväll igår. Vi lagade som planerat indisk mat, som visade sig bli riktigt välsmakande: kycklingspätt med tandoori, raita, heta räkor och naanbröd. Och äntligen fick jag frossa i en himla massa frukt! Kanske var det denna lugna kväll och ordentlig nedvarvning som idag har resulterat i en förkylning. Mindre kul.
FREDAG!
En ledig förmiddag resulterade i sovmorgon och matinköp. Till kvällen ska vi försöka oss på indisk mat, frossa i färsk frukt till efterrätt och vila ögonen på en bra film. Förhoppningsvis hinner jag också med ett corepass efter några timmar praktik. Hej!

TORSDAG
Ingen mindre än bästa pappa och sötaste Ludde har gjort oss sällskap under denna kväll. Vi tog en promenad, hade det allmänt fint och jag hann samtidigt med att få in en deg i ugnen. Det blev samma bröd som sist, men med andra kryddor (receptet hittas i arkivet). Dagen i övrigt har bestått av eget uppdrag samt besök på ett HBV-hem. Intressant!
MUMMA
ONSDAG
Hälften av arbetsveckan har passerat och jag är ovanligt trött. Sömnen under de senaste två nätterna kan jag inte precis kalla skönhetssömn, samtidigt är det ju inte så bra att somna på sofflocket innan det ens blivit kväll. Jag ser därför fram emot en helg hemma tillsammans med Pontus. Okonstlad och tagen som den kommer.
INNE PÅ RÄTT SPÅR
Min favorit bland träningslektyren,
Fitness Magazine, har i sitt senaste nummer skrivit fint om det jag använder mig flitigt av:
kokosolja. Ja, ibland är det härligt att vara med i svängarna och jag hoppas verkligen att denna produkt inte enbart blir en modefluga. Jag är ingen förespråkare för och kan heller inte allt om produkten, även om det kan låta så. Inte heller har jag tagit reda på om det finns någon baksida på hela denna solskenshistoria. Jag tycker bara att det är riktigt gott, och det bästa är att kokosolja kan användas på så många vis!
MÅNDAG
Veckorna rullar på i ett rasande tempo, och likt tidigare måndagar har jag idag delgivits information om diverse eventuella framtidga yrkesplatser. Alla intressanta på sitt vis. Huvudet som för tillfället är fullt av enheter, metoder och kloka ord ska jag strax låta arbeta på annat, mer behagligt, vis. Ett corepas står sist på att-göra-listan, sen tar jag kväll. Hej!
MELLAN FÖRELÄSNINGAR
CHOKLADMUFFINS
Lång sovmorgon blev det innan jag och Pontus satte igång med städning, matinköp och lunchlagning. Veckans sista dag är på något vis alltid en fixardag och nu har jag också precis tagit ut ett gäng chokladmuffins från ugnen. Förvänta er inte att det ska vara som muffins på café, eftersom det verkligen inte är samma ingredienser. Det fina är att man kan äta så många fler av dessa goda:
- ¾ dl smält kokosolja
- ¾ dl kesella, rumstempererad (annars stelnar ovanstående för fort)
- 1 ägg, rumstempererad
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 1 krm stevia
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
- ca 4 tsk kakao
- kokosflingor
Sätt ugnen på 180°. Blanda kokosolja, kesella samt ägg och tillsätt sedan övriga ingredienser. Blanda väl. Fyll muffinsformar med smeten och toppa med lite kokosflingor. Grädda i ca 15 minuter.

GÅRDAGEN
Jag, Pontus och Viktor for igår till Katrineholm för att för andra gången fira Klas, men tillsammans med ett annat glatt gäng förstås. Fin mat bjöds det på och likt förra gången glasstårtor från Icedream till efterrrätt. Sagoligt goda! Framåt kvällskvisten begav vi oss hem till Viktor. Vi drack portugisiskt vin och längtade oss bort till
Tomorrowland, på Munken drack vi dansk öl med smak av choklad, jag skrattade hejdlöst åt ett paraplykrig och sedan dansade vi oss varma på Trappan. Kvällens låt blev helt klart
denna. Ha ha! Härlig lördag minst sagt!
NYTT FAVORITHAK
Det är lika härligt varje gång att möta Pontus här hemma efter att han en vecka har arbetat utomstads. Det gjorde jag igår och därefter bokade vi bord på
Enoteket, en nyöppnad restaurang belägen på Laxholmstorget 3. Dit borde ni gå om ni någon gång befinner er i Norrköping. Utsökt mat, i en häftig miljö med en hel del finesser. Vi åt carpaccio och kalventrecôte, och avslutade sedan en mycket fin fredag med ett besök på biografen för att se Hamilton.
FREDAG!
Jag offrade en timme sömn för att hinna med en morgonpromenad. Med p3 i lurarna tog jag varvet runt strömmen och mötte människor påväg till jobb/skola, morgonpigga löpare och gick förbi ett gäng tama änder som åt äpple till frukost. Det såg ganska kul ut. Idag ska jag avklara ett reflektionspass, lunch med Maria och sedan ett seminarium. Hej!
MELLANMÅL
Efter en lång dag är jag i princip bara hemma och vänder för ett mellanmål och ombyte, innan det är dags för cirkelfys. Jag har lite träningsvärk kvar efter tisdagens Intervall/flex, men det ska nog gå alldeles utmärkt ändå. Värre är det imorgon kan jag tänka mig... men vad skönt med fredag och helg förresten!
PRAKTIK
Heldag med FFT-teamet, handledning och FFT-samtal.

MER AV DET GODA
Jag börjar tycka det är riktigt roligt att trixa med diverse nyttighetsrecept, och kanske kan jag lägga till det på intresselistan. I topp med träning. Speciellt roligt är det att hitta och laga/baka recept med få ingredienser som också är så naturliga som möjligt. Har precis gjort en omgång bröd (samma som sist, återfinns
här) samt
kokosrutor. Helt fantastiskt goda, måste jag säga. Kunde lika gärna vara en lyxig desert när det serveras jordgubbar till. Testa ni också!

- 4 ägg
- 1,5 dl smält kokosolja
- 1 krm stevia
- 1/2 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosflingor
- 1/2 tsk vaniljpulver
(Inte socker. Rekommenderar det ekologiska från Bourbon, finns hos Life)
- 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg fluffigt och häll sedan i smält kokosolja. Blanda ihop alla torra ingredienser.
Tillsätt sedan denna blandning i äggvispet och se till att allt blandas väl. Häll smeten i en form ca 15×23 med bakplåtspapper. Grädda i 30 minuter.
HAMPA
Ica Kvantum i Hageby har jag precis utnämnt till favorit bland mataffärerna, för där kan man hittat allt mellan himmel och jord. Bland annat finns det ett stort utbud av produkter från Renée Voltaire och allt det udda jag för tillfället använder mig av. Senast jag var där hittade jag hampaprotein och det återstår att se om det är något att lägga pengar på. Lätt värt ett försök åtminstone!
Användas i ex. smoothies och på filen. Ska hålla blodsockret på en jämn nivå och därmed dämpa sötsuget.
FÖRMIDDAGSMÅSTE
FET(T-) LYCKA?
Efter att ha läst igenom ett antal sidor innehållande fakta om kokosolja frågar också jag mig varför jag började inte använda denna fantastiska produkt tidigare. Läs
här,
här och
här så förstår ni säkert vad jag menar. Till det vill jag även bjuda på ett recept på kokostoppar, givetvis gjorda på kokosolja. Det rekommenderade dagliga intaget är 1-3 matskedar, sen är det bara att äta på! - Nyttigt är bara förnamnet!
- 1 dl kokosolja
- 2 ägg
- 200 g kokosflingor
- 2 krm Stevia
- Kakao
- Vatten
Sätt ugnen på 175°. Smält kokosolja. Rör ihop ägg med stevia och häll sedan i kokosolja + kokosflingor. Blanda väl. Låt stå i 15 minuter i rumstemperatur innan du portionerar ut smeten som toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 15 minuter. Rör ihop kakao och vatten till en rinnande smet och när topparna har svalat kan du dekorera eller doppa dem i smeten.
TISDAG
Min superfrukost. Det senast brödet med makrill, stor kopp kaffe och fun light (stevia).Till skillnad
mot en tallrik fil håller jag mig mätt ända till lunch. Det hörde nämligen inte till vanligheterna.
Jag snodde åt mig lite sovmorgon idag, men just nu känns det som om jag skulle behöva än mer av det goda. På eftermiddagen ska jag ta mig till Utbildningskontoret för att höra vad som finns att säga om elevhälsan, men innan dess ska jag hinna med att göra en omgång med matlådor och testa ett nytt recept på kokostoppar. Spännande, va?
VECKOSTART
Förmiddagen bjöd på ett par miniföreläsningar, med verierande intressegrad. Därefter for jag hem för att skriva en text och pyssla ihop en bild till fredagens seminarium, vilket betyder att alla måsten för dagen nu är avprickade. Bara det roliga återstår - plätt-lunch och träning. För denna vecka har jag bokat upp ett antal pass och inleder redan ikväll med core. Riktigt bra träning när man fått in rätt teknik!
Blanda en halv msk fiberhusk, med tre ägg, en halv dl créme fraiche samt
1 tsk bakpulver och stek i kokosolja så får du lika fina plättar jag fick idag.
SOFFLÄGE
TEMA: ITALIEN
Jag känner mig ganska klen efter gårdagens rabalder, och kanske är det början till en förkylning som är en av orsakerna. Hur som helst blev det en riktigt lyckad kväll med tema Italien; italiensk buffé, italienskt vin och italiensk glasstårta (x2!). Sammanfattningsvis en fin helg som får avslutas med matinköp och mycket vila. Hej!
KALAS
Ikväll ska vi fira Klas som fyller 60 år med stort kalas, god mat oh dryck. Återkommer i morgon!

FÄRDKOST
FREDAG!
Jag tog helg redan igår och har med andra ord en långhelg att se fram emot. Idag vaknade jag förvånansvärt tidigt men det gjorde inget när jag gjorde det brevid min andra halva. Det hör inte till vanligheterna, varför det också är guld värt. Frukosten är i magen och om ett tag börjar ett pass cirkelgym. Sedan styr jag silverpilen mot K-holm. Hej!
Gårdagens skapelse. Jag hittade receptet här och bytte ut valnötterna mot mandel.
Går utmärkt att rosta och servera med makrill. Lika gott som nyttigt!
TORSDAG
Efter dagens sovmorgon kände jag att många timmar sömn var precis vad kroppen behövde. Utvilad och glad gjorde jag ett gäng av
världens bästa chokladbollar och for sedan iväg till praktiken där handledning och ett FFT-samtal avklarades. Nu står ett bröd i ugnen, Pontus är på väg hem och jag tror det blir myskväll. Fin dag kan man säga!
ONSDAG
Som jag sagt förut tar det på krafterna att konstant mata in information, speciellt när också träningen ska hinnas med. Den oslagbart känslan efteråt vägde idag upp tröttheten, så därför fick det bli ett spinning-pass. Förmiddagen var relativ lugn men något annat blev det på eftermiddag. Jag var med vid min första LVM-förhandling i tingsrätten. Trots att klienten inte närvarade, utan bara dennes advokat, och att förhandlingen därför blev kort var det riktigt intressant, lärorikt och spännande men samtidigt vemodigt. Verkligheten är inte alltid en dans på rosor...
TISDAG
Från åtta till tre har jag suttit med på ett planeringsmöte. Mycket har diskuterats och det är väldigt ansträngade att försöka hänga med när man inte är riktigt insatt i arbetet, trots det har det gått bra. Också ett informationsmöte om FFT hann jag med innan jag slutade vid fem. Långa men så intressanta dagar!
Här nedan är resultatet av gårdagens bakning - vörtbröd. Jag vet att det hör julen till men jag tycker det är så väldigt gott! Jag fiskade receptet härifrån, ändrade efter eget tycke och tillsatte vörtmix. Dock blev det (om det nu kan bli det) alldeles för saftigt och det tror jag beror på för liten mängd torra ingredienser. Annars riktigt fint! Nu ska jag äta fil med de vanliga tillbehören och mys till max innan P far iväg igen.


MÅNDAG
Det blev en lång dag innehållandes studiebesök och föreläsningar, men i morgon är jag på plats på praktiken och det ser jag så klart fram emot! När jag kom hem möttes jag av min finaste Pontus. Vi mathandlade, jag tränade och tog tag i ytterligare ett brödrecept. Hej!
DOFTEN AV NYBAKAT
Jag vet att jag tidigare inte har varit så positiv till LCHF och är inte det nu heller vad gäller mängder med fett och hela den diskussionen. Men när det kommer till bröd är det helt klart bättre att baka utifrån LCFH (utan vetemjöl) och då är fick jag inspiration från
detta recept med fiberhusk. Jag ändrade som vanligt lite för att det bättre skulle passa mig - keso istället för smör, halva mängden kokosolja + 0,5 dl kvarg.
Renée Voltaire
Kokosoljan var tillfälligt slut på Life så jag bestämde mig för att se om Ica Maxi kunde leverera något likvärdigt. Jag brukar aldrig gå igenom hyllorna
Världens mat men hittade idag kokosolja och en drös med andra produkter från Renée Voltaire, vilka jag läst en hel del om. Jag har inte än provat något av det på bilden ovan men om ni är intresserade av dem och fler produkter kan ni läsa mer
här.
- Spicy bananas: torkade bananerskivor med chili. Istället för godis och chips.
- Tranbär doppade i apelsinchoklad: precis vad det låter som. Också det ett bättre alternativ.
- Raw kokosolja: bra för immunförsvaret och magen.
- Snabb-miso: ett mellanmål som värmer, mättar och stoppar sötsuget. Blandas med varmt vatten.
- Kokossocker: hälsosamt alternativ till socker.
HELGRESUMÉ
Nu är jag hemma igen, efter fartfyllda tre dagar! I fredags for jag raka vägen hem till Mathilda och vi hade mys- och pratkväll, tittade på film och mumsade på amerikanska pannkakor. Det var precis just en lugn kväll med min bästa vän som behövdes efter första veckan som praktiserande student.
I går tog pappa och jag ett tidigt tåg till Stockholm för en heldag i varandras sällskap. Riktigt efterlängtat det också! Vi strosade runt i gamla stan, vid vattnet, på en marknad och bland klädaffärer. Triss i Zara-påsar blev det (två-ett till mig) och från den internationella matmarknaden inhandlade vi frukt och franska ostar. Söndagen har hittills bara bestått av en lång skogspromend med Ludde, men trots trötthet ska jag hinna med ett par saker till innan det blir måndag.
SNART HELG
Jag befinner mig på praktikplatsen och har fått tid till att läsa mellan ett hembesök och ett samtal. När dagen är slut kommer jag fara mot min första anhalt (Mathilda) och sedan den andra (pappa) för att stanna där till söndag. Det var ett bra tag sedan vi umgicks ordentligt, så därför har jag från och med nu skriv-stopp. Tills helgen är slut. Då återkommer jag med förhoppningsvis några bilder och ett spännande recept. Hej så länge!

TORSDAG
I dag fick jag höra att jag är begåvad. Efter bara tre dagar och lite reflektion. Och vad det kändes fint! Det kom från två hjärtan och for rakt in i hjärtat på mig. Det glädjer mig något enormt - just för att det jag gjorde så bra gjorde jag i det arbete som jag planerat att ägna mitt yrkesliv åt. Jag har inte tänkt arbeta på socialkontor specifikt, men gärna med samtal, och jag kommer säkert hinna ändra mig både en och två gånger till innan studietiden är över. Det här är bara början. En väldigt bra början dessutom! Nog om det. Ska om en timme befinna mig på gummigolvet och säga hej till magmusklerna med ett Core-pass.
ONSDAG
Det jag har fått uppleva på socialkontoret under de tre första dagarna har varit av väldigt variernade slag, och det är just det som passar mig. Då spelar det heller inte så stor roll hur mycket det är - bara det händer nya saker hela tiden! I dag var jag för första gången med under ett (vi kan kalla det familjeterapi-) samtal och jag fick också tillfälle att uttrycka mina reflektioner innan passet var över. Lika spännande som lärorikt! Innan dess hade jag en fin förmiddag hemma med Pontus; jag läst en timme i sängen innan frukost, skrev på utvecklingsplanen och åt pannkakslunch med nyss nämnda. Ska strax rensa huvudet på ett spinningpass. Välbehövligt för både det ena och det andra. Hej!
RÖTT PÄRON
TISDAG
Hjärnan har gått på högvarv hela dagen och jag har matat in så mycket information det bara går. Efter dagens slut hämtade jag Pontus, vi inhandlade mat och lagade sedan middag. Resten av kvällen kommer jag ägna åt ett par missade avsnitt innan ögonen slår ihop. Hej!
PRAKTIKENS FÖRSTA DAG
Många nya människor, fler intryck samtidigt och massa information. Så kan man nog sammanfatta första dagen på socialkontoret. Jag fick en övergripande bild av vad som finns att göra och vilka uppgifter jag kommer få ta mig an. Det är verkligen på riktigt och det känns så himla spännande! Jag tror denna praktikplats kommer ge mig fördelar på många olika vis, inte minst vad gäller bredden på uppgifter. Kunskap går inte att ha för mycket av! Nu ska jag försöka smälta allt med en promenad innan Pontus kommer hem och sedan ladda inför en händelserik morgondag!
Jag fick ett eget rum.
SÖMN
Förbereder mig (och försöker varva ner) med bra kurslitteratur i sänghalmen och hoppas på mycket sömn i natt.

MATLÅDOR
I morgon startar praktiken och det enda jag än så länge vet är att jag ska vara där klockan nio. Hur som helst är jag väldigt spänd och förväntansfull! Det kommer bli så roligt! Jag har sedan jag kom hem mest tagit det lungt och gjort matlådor för hela veckan - köttfärspaj. Innehåller få nyttiga ingredienser och är vad jag tror väldigt god! Här har ni receptet:
- 3 msk kokosolja
- 3 dl mjöl (i mitt fall dinkelmjöl, fullkorn)
- 1 dl lätt kvarg
- 0,5 dl vatten
Smält kokosolja och blanda med mjöl, kvarg och vatten. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 10 minuter i 175°. Fyllningen kan man ju variera i all oändlighet. Själv hade jag köttfärs, röda linser, mycket goda kryddor + ost. Grädde sedan för sista gången i 15 i 200°.
EFTERSNACK
I går hämtade jag mamma vi tåget och sedan tog vi oss an mördarpasset. Med bravur. Vi fortsatte med urgod laxlunch på Bagarstugan och efter både nöjes- och paketinköp tog vi med oss kaffe i bilen på väg mot Katrineholm. (Vad jag tycker om att umgås med henne!) Kvällen hos kusin blev som jag förväntat fin och det bjöds på riktigt god mat! Oxfilé och ett glas rött sitter aldrig fel. Att det också avnjuts i trevligt sällskap är bara än bättre.
LÖRDAG
Mamma kommer hit i dag. Jag har bjudit med henne på ett HIT-pass och det ska bli roligt att se hur mycket träningsvärk vi båda har i morgon. Därefter ska vi äta lunch på stan, köpa present till en kusin och sedan fira honom i kväll. Där bjuds det alltid på så god mat och jag tror inte det blir ett undantag denna gång heller. Hej!